DEŇ MATIEK

Katarína Rudincová Novinky

 

 

 

Opäť sme sa dočkali, druhá májová nedeľa tradične a symbolicky patrí našim mamám – súčasným, budúcim, aj tým, ktoré tu už s nami nie sú, no navždy prežijú v našich srdciach. Tento rok pripadol sviatok našich mám na 12. mája.

Hoci vo väčšine štátov sa Deň matiek oslavuje v druhú májovú nedeľu, dátumy osláv vo svete sú rôzne. Vyplýva to z množstva pôvodov tohto sviatku, ktorý si všíma ženu ako darkyňu života.

Na územie Československa sa tento sviatok dostal v roku 1923. Pričinila sa o to Alica Masaryková, dcéra prezidenta T. G. Masaryka. Po druhej svetovej vojne bol však na našom území viac preferovaný sviatok MDŽ a Deň matiek išiel do úzadia. Po roku 1989 sa opäť začal verejne sláviť.

Ide o deň, kedy sa po celom svete vzdáva hold matkám a materstvu. Cieľom tohto dňa je pripomenúť si  jedinečnosť a nenahraditeľnosť matky. Na chvíľu sa zastaviť a vzdať im poctu za všetku ich nekonečnú lásku a starostlivosť.

Je zvykom, že v tento deň dávajú deti svojim maminám, maminkám, mamičkám, mamkám malý darček ako poďakovanie za to, čo všetko pre nich obetovali. 

Poteší kvietok alebo milé slovo, tak nezabudnite na to!!!!!