Svetový deň včiel

Katarína Rudincová Novinky

 

Včely patria medzi najpracovitejšie a najužitočnejšie stvorenia na zemi. Po tisícročia prospievajú ľuďom, rastlinám a životnému prostrediu všeobecne. Ak si niekto zaslúži mať svoj svetový deň, tak sú to včely.

Svetový deň včiel bol stanovený na 20. mája, keďže sa v tento deň v roku 1734 narodil Anton Janšaslovinský včelár, ktorý položil základy moderného včelárstva. V roku 1770 bol menovaný Máriou Teréziou, kráľovnou Rakúska-Uhorska za prvého riaditeľa včelárskej školy vo Viedni.

Tento deň je venovaný včelám, promócii včelárstva, ale predovšetkým upozorňuje na význam včiel v kontexte zachovania celkovej biodiverzity, ktorá by bola bez včiel narušená.

Slovenskí včelári tento deň nielen oslavujú, ale tradične upozorňujú aj na riziká, ktoré včely a ďalšie opeľovače ohrozujú. Zvyšujú povedomie o dôležitosti včiel v ekosystéme, o ich prínose pre udržateľný rozvoj a upozorňujú na ich hromadné úhyny.

Včelárstvu sa na Slovensku venuje okolo vyše 20 000 včelárov, v celej Európe sa tomuto sektoru poľnohospodárstva venuje okolo 1 milióna obyvateľov.